Mi is az a szétnyílt hasizom

/rectus diastasis/?

Mi is az a szétnyílt hasizom

/rectus diastasis/?

A hasfalat középen egy vastag, függőlegesen végigfutó tömöttrostos kötőszövet, a linea alba zárja. Ennek a szövetnek nagyon erős a szakítószilárdsága, mégis vannak élethelyzetek, amikor megnyúlni, elvékonyodni kényszerül. Ilyen élethelyzet például a várandósság, amikor a baba növekedéséhez a helyet a hasüregben többek között az izom- és a kötőszövetek lazulása, nyúlása biztosítja. A szülést követően pedig a linea alba nem képes minden esetben visszanyerni eredeti szélességét és vastagságát, melynek következtében az egyenes hasizmok oldalra csúszva maradnak és egy rés keletkezik a hasfal közepén. Ennek a résnek köszönhetően pedig a has izmai csak megfelelő edzéstechnikával fejleszthetőek, melyet a LoveYourBelly tanfolyamokon /kurzusokon tanítunk meg az érdeklődőknek.

Mik a tünetek?

Ha szétnyílik a hasizom, akkor az nem marad rejtve. Először esztétikai problémaként jelenik meg, amikor például még 6 hónappal a szülés után is “terheshasunk” van és átadják a helyet a villamoson, vagy hiába edzünk szorgosan, a hasi terület valahogy sehogyan sem akar erőre kapni. És ha nem kezdünk el vele foglalkozni, akkor az esztétikai problémákon túl hamar szembesülni fogunk az egészségügyi tényezőkkel is, a mindennapos hátfájdalmakkal és a kismedence izomzatának meggyengülésével. Köldök-, hasfali-, rekesz –, gerinc- és lágyéksérvhez, illetve gátizomproblémáknál kiegészítő terápiaként is javasolt. .
Ha megsérül a hasfal, az egyenes hasizom először elveszíti az erejét, majd a tónusát, és ezzel együtt a legfontosabb funkcióját is, vagyis nem támasztja többé megfelelően a törzsünk elülső részét. Amikor reggel felébredünk, lapos a has, mert olyankor a gravitáció úgy hat ránk, hogy besüllyednek a hasüregbe a szerveink. Ám abban a pillanatban, hogy kiegyenesedünk, a hasi szervek elkezdenek süllyedni, és az egyenes hasizomnak kellene ezeket a helyükön tartani. Nagyon sokszor érződik a gyomor, a belek működésén is, hogy baj van, mert nagyon puha a has szerkezete. LoveYourBelly tornával visszaállítható a hasizmok ereje és funkciója.

Ki az oktatód?

Alakszai Emese, tanár, fitness instruktor, jóga oktató vagyok. Több mint 10 éve jóga oktatással és az ASHRAM Jógaközpont vezetésével foglalkozom. Hatha yoga, hatha flow yoga, lebegő jóga és gerincjóga oktatóként több száz vendégem szerette meg ezt a csodálatos mozgásformát.
A harmadik gyermekem születése óta LoveYourBelly, szétnyílt hasizom regeneráló trénerként is dolgozom, csoportos foglalkozásokon és online kurzusokban foglalkozom a szülés utáni szétnyílt hasizom regenerációjával, illetve a várandósság alatti szétnyílt hasizom prevenciójával, és szinten tartásásával. Számos anyukának, kismamának segítettem rendbe hozni a pocakját, megerősíteni a szétnyílt hasizmát akár évekkel a szülés várandósság után is.

Iratkozz fel kurzusainkra!

Ashram Jógaközpont

3950 Sárospatak,
Rákóczi utca 33.

Kapcsolat

info@rectusbelly.com
+36 30 720 9861