Az ízületi gyulladás fájdalmas állapot, amely befolyásolhatja az életminőséget. Szerencsére azonban az étrendünk által képesek vagyunk csökkenteni az ízületi gyulladást és enyhíteni a tüneteket. Nézzük csak meg melyek ezek az ételek, melyek  természetes gyulladáscsökkentő hatásuk révén segíthetnek a fájdalom enyhítésében és az ízületek egészségének javításában.

  1. Lazac: A lazacban található omega-3 zsírsavak kiválóak az ízületi gyulladás csökkentésére. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami segít enyhíteni az ízületekben fellépő gyulladást.
  2. Kurkuma: A kurkuma egy gyömbérfélék családjába tartozó növény, amely hosszú ideje használatos az ayurvédikus gyógyászatban. A kurkumin nevű hatóanyagában erős gyulladáscsökkentő tulajdonságok találhatók. Fogyasztása segíthet enyhíteni az ízületekben jelentkező fájdalmat és merevséget.
  3. Zöld leveles zöldségek: A spenót, a kelkáposzta, a káposzta és más zöld leveles zöldségek nagyon gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek segítik az ízületek egészségének megőrzését. Ezenkívül tartalmaznak antioxidánsokat is, amelyek csökkentik a gyulladást.
  4. Olívaolaj: Az extra szűz olívaolajban található egészséges zsírok és polifenolok szintén gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Az olívaolaj fogyasztása segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás okozta fájdalmat és merevséget.
  5. Fokhagyma: A fokhagyma nemcsak ízében, és illatában markáns, hanem gyulladáscsökkentő tulajdonságaiban is. Tartalmaz egy olyan vegyületet, amelynek neve allicin, és ez felelős a gyulladáscsökkentő hatásáért. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit.
  6. Bogyós gyümölcsök: A málna, az áfonya és az eper gazdag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő hatású vegyületekben.
  7. Brokkoli: A brokkoli olyan vegyületeket tartalmaz, mint a szulforafán, amelyeknek erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak. A rendszeres brokkoli fogyasztás segíthet enyhíteni az ízületi gyulladás tüneteit.
  8. Diófélék: A diófélék, például a mandula és a dió, gazdagok omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban és E-vitaminban. Ezek a tápanyagok segítenek csökkenteni a gyulladást és védik az ízületeket.
  9. Gyömbér: A gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt nagyon hatékony az ízületi gyulladás enyhítésében. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmat és javítani az ízületek mozgékonyságát.
  10. Cékla: A cékla magas antioxidáns- és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt került be ebbe a kis csoportba. Tartalmaz egy olyan vegyületet, amelyet betainnak neveznek, és ennek köszönhetően csökkentheti az ízületi gyulladást és a fájdalmat.

Az ízületi gyulladás kezelése és tüneteinek enyhítése során az étrendünk nagyon fontos szerepet játszik. A fent említett 10 táplálék, mint például a lazac, a kurkuma, a zöld leveles zöldségek, az olívaolaj, a fokhagyma, a bogyós gyümölcsök, a brokkoli, a diófélék, a gyömbér és a cékla, természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságaik révén segítenek enyhíteni az ízületi gyulladást. . Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az ételek nem helyettesítik az orvosi kezelést, de kiváló kiegészítője lehet !

Az ízületi gyulladás miatt sokszor abba hagyják a rendszeres mozgást, tornát az emberek, pedig a sport sokszor segíthet a gyógyulás útján.
A  Fitt&Karcsú 40 + kurzusomban      
számos olyan könnyen kivitelezhető tornát, jógát találhatsz mely segít ebben az állapotban is átmozgatni, felfrissíteni a teljes testet!