Az erő velünk van!

Biztos Neked is volt, vagy éppen most van az életednek olyan szakasza, mikor csak rendszertelül jut időd edzeni, de azt kimaxolod, és végigtolsz kemény 1,5 órát a fitnesz teremben, mondván ki tudja mikor jutsz el  legközelebb, mikor lesz újra 1,5-2 órád edzen, sportolni.

Van egy rossz, meg egy jó hírem is 😜

Ha csak hetente egyszer megy el valaki az edzőterembe, az nem olyan hatékony, mintha minden nap otthon végezne egy kis test mozgást!

Állítják japán és ausztrál szakemberek. Azt találták ugyanis, hogy a kevés, ám napi rendszerességgel végzett edzés erősebbé, izmosabbá tesz az egyetlen napra sűrített ugyanakkora edzés mennyiségnél.


A japán NIIGATA Egyetem, illetve az ausztrál Edit Cowan Egyetem kutatói három csoportot vontak be négy hetes kísérleti programjukba. A résztvevőknek egyetlen feladatot kellett végezniük a bicepsz erősítését szolgáló súlyzóval. A feladat végrehajtásában egy speciális gép segített, ami az izom-összehúzódásokat is mérte. Az egyik csoport hetente egyszer végzett 6 bicepsz nyújtást, a másik csoport is ugyanennyit edzett, viszont rendszeresen a hét öt napján, míg a többiek 30 ismétlést hajtottak végre egyetlen napon. Négy héttel később a kutatók megmérték a résztvevők izomtömeget és erejét. Azoknál akik csak egyetlen nap végeztek hat gyakorlatot, nem tapasztaltak változást. Akik a hét egy napján végezték el a 30 ismétlést, 5,8 százalékkal nőtt a bicepsz  vastagsága, ám az izom erejük változatlan maradt. Meglepetésre viszont a naponta csak hat gyakorlatot végzőknél nemcsak az izom vastagság nőt, hanem az izomerő is javult 10 %-kal. A kutatók úgy vélik, hogy hasonló változás érhető el más izmok esetén is, pl. ha valaki csak napi hat guggolás t végez hetente öt napon keresztül az már erősítheti a far-és láb izmait.

Még nem teljesen nyilvánvaló, hogy a naponta kevesebbet edzőknél miért miértek nagyobb izomerőt a hetente egyszer tornázó csoport tagjaihoz képest, annak ellenére hogy a terhelésük átlagosan ugyanakkora volt. A szakemberek azt gyanítják, hogy a gyakoribb, napi edzés beindítja a központi idegrendszert, ami így jobban közreműködik a meglévő izomrostok növelésében. A Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports folyóiratban megjelent tanulmányból azonban nemcsak a következetesség fontossága derül ki, hanem az is hogy mennyire lényeges a pihenés. Nem véletlen, hogy a minden napos edzés menetbe két nap szünetet is iktattak. Az izmok ugyanis a pihenéskor alkalmazkodnak, akkor tudják növelni az erejüket tömegüket.

Még egy érdekes és fontos tény 😃😃☝️

 

FITT&Karcsú kurzusom videói pont úgy lettek kialakítva hogy beleférjenek a napi rutinodba! 25-30 perces torna és jóga videók több témában. És hogy milyen témában ?

átmozgató, könnyű tornák
alakformáló, has-popsi-comb edzések

kardió edzés
szétnyílt hasizom torna
gerinctorna, egyensúlyfejlesztő gyakorlatok
nyújtó gyakorlatok
intim torna

Ha többet szeretnél tudni a kurzusról itt találod:

Fitt & Karcsú 40+ kurzus